Hoe (samen) journalen je kan bevrijden van schaarste denken.

Ha lieve Happy Camper,

Creativiteit heeft vaak de reputatie van een beetje fröbelen. En dat is eigenlijk helemaal niet zo erg, want dat legt de lat lekker laag. Fröbelen is veel minder angstaanjagend dan Kunst.

Maar je weet pas hoeveel je aan je eigen gefröbelde creaties hecht op het moment dat een ánder het kan ‘verpesten’. En dan blijken we er helemaal niet zo simpel over te denken. Het kan vóelen alsof een doek van een groot meester met messen wordt ‘verminkt’. Sterker nog, we vinden het vaak al lastig als iemand anders mee wil kleuren in een kleurboek…! Nu is die hele kleurboeken hype niet aan mij besteed, want mijn Perfectionista wil dan perse binnen de lijntjes blijven, en mijn Artistieke Avonturier wil VRIJHEID.

Binnen of buiten de lijntjes maakt nogal een verschil, en hoéveel je daaraan hecht kun je goed testen door met iemand anders sámen te creëren…

Vorige week kwam in Groots en Meeslepend Leven in je Journal het gezinsjournal aan bod.

wild-free-in-je-art-journal-begin-journal-samen

Uit: Groots en Meeslepend Leven; een ode aan Dagelijkse Sleur.

En ons gezinsjournal was voor mij in het begin vooral een lesje loslaten. Als je zelf een fantastisch idee hebt (al zeg je het zelf) en al helemaal voor ogen hebt hoe dat er uit gaat zien, dan blijkt het ineens niet zo makkelijk als een ander het dan ‘anders’ doet (in onze ogen) of het slordig doet (in onze ogen) of het niet ‘goed’ doet (in onze ogen). Maar als je het laat gebeuren bevrijd je niet alleen de creativiteit van de ánder, maar vooral ook je éigen VRIJHEID! En dát werkt niet alleen door in je journal, maar in je léven. Want als je het in je (gezins) journal kan, dan kun je het ook makkelijker in je huis(houden), kun je het een ander makkelijker op zijn of haar éigen manier laten doen. Jouw manier is niet de júiste manier, het is alleen maar een ándere manier. (net als dat er een ándere manier is om de vaatwasser in te ruimen, de wc-rol op te hangen, boodschappen of de was te doen)

We dénken dus dat creativiteit maar een beetje fröbelen is, maar het leidt tot (levens)kunst en de kunst van het loslaten. Ha!

Vasthouden aan hoe JIJ het wilt is een vorm van schaarste denken. Ook in zoiets (ogenschijnlijk) simpels als je journal. Kunnen loslaten is de ingang naar abundance.

Toen mijn kleindochter Liv zó graag wilde helpen kleuren in mijn Daily Dairy vóelde ik meteen mijn gehechtheid eraan. ‘Nee, dat is van mij! Je hebt zélf een journal! Maar schaarste denken geef je door. En krampachtigheid ook. Dus als ik haar wil leren om vrij te creëren dan zal ik het moeten voordoen. Als ik wil dat ze zich niet te veel gaat hechten aan het resultaat, als ik het belangrijk vind dat buiten de lijntjes leert léven dan zijn dit goeie momenten om mezelf op dit soort beperkende gedachten te betrappen en mijn kwast uit handen te geven.

Het mooie is, natuurlijk, dat op het moment dat ik dat doe, er een last van mijn schouders valt. Hoeveel ruimte er dan vrij komt, hoeveel liefde ermee vrij komt, hoeveel het letterlijk en figuurlijk los maakt. Ik verbaas me er steeds weer over hoe bizar het is, dat een beetje papier, en pennetje en wat verf zóveel te weeg kan brengen…!

weekly-journal-blog

Deze pagina uit mijn journal is nu zo’n beetje mijn favoriete pagina geworden. Ik kan ‘m voélen. Niet alleen maar omdat Liv erin heeft geverfd, maar omdat ik haar de ruimte heb gegeven, en niet zozeer háár de ruimte heb gegeven maar MIJ de ruimte heb gegeven. En het wordt áltijd wel wat. Ook als het ‘verpest’ is. Door een ander óf door jezelf.

De enige échte revolutie is de evolutie van je bewustzijn. Dus Rebel-leer meer en start je éigen (R)evolutie!

Free Your Wild (and your creativity)

Liefs

Lou

P.S. Je kunt te allen tijde je leven nog groots en meeslepend maken. Klik HIER voor details.

XO

ONTVANG GRATIS 2 MINI VIDEO COURSES EN 100 KAMPVUURLESSEN VOOR EEN LEVEN OP JE BLOTE VOETEN, WILD & COMPLETELY FREE

Neem contact op

We zijn even offline. Laat je bericht achter en je ontvangt zo spoedig mogelijk bericht terug!

Kun je er niets van maken? Creëer een nieuwe. captcha txt