Hoeveel heb je nodig? Lou Reads J.C Bloem: Het Huisje in de Duinen.

Rebel-Leerder,

Het volgen van de verborgen aanwijzingen leidt me via een omweg naar het gedicht ‘Het huis in de duinen’ van J.C. Bloem. Ik ‘speel’ de Hero’s Journey deze keer om weer van mijn Plezier mijn Prioriteit te maken in plaats van steeds maar te Streven, Streven, Streven. Om weer écht te leven en niet (langer) te jagen op de dingen die ik eigenlijk al héb of er niet écht toe doen.

En dus maakte ik deze week eindelijk tijd om de moeder van Marilie te bezoeken. Marilie zou op 24 augustus jarig zijn geweest, en hoe beter haar léven te vieren dan in haar ouderlijk huis, met haar moeder, die nu geen dochter meer heeft? Hoeveel meer betekenis kan mijn leven hebben dan een moeder voor Marilie’s dochter te zijn, en een dochter voor haar moeder?

De moeder van Marilie houdt, net als ik, van literatuur en poëzie. Ik pakte uit haar boekenkast de bundel Verzamelde Gedichten van J.C. Bloem en vertelde haar dat één van de favoriete gedichten van mijn vader ‘Het huisje in de Duinen’ is. Ik zocht het op en las het aan haar voor:

huisje-in-de-duinen

Terwijl ik het voorlas zag ik meteen de verborgen aanwijzing.

Welke is de mensen ingeschapen drang

die geen vervulling duldt van het begeerde

maar altijd van hun zwakke harten weerde

waarnaar zij joegen, heel hun leven lang?

Dat was precies waar ik nu mee bezig ben, en waarom ik meer wil leven en minder wil streven. Dit is precies waarom ik niet (langer) wil jagen op meer, meer, meer, groter, groter, groter, en waarom ik van waarde wil ZIJN en het niet alleen maar wil vergaren. Dit is waarom ik met huid en haar wil verorberen wat ik al héb! En wij hébben dit huisje in de duinen. Onze woonboot is dat huisje in de duinen. Het geluk ligt hier voor het oprapen, veel langer dan één ogenblik, als ik mijn blik gericht houd op wat ik al bezit en al bereikt heb, in plaats van mijn blik steeds te richten op wat ik nog niet heb, waar ik nog niet ben, wat ik nog niet kan en nog niet bezit.

Hoeveel heb je nodig?

Eenmaal voldaan en geïnspireerd weer thuis stuur ik een foto van het gedicht naar mijn vader en maakte deze Illustrated Insight over mijn verborgen aanwijzing, voor mijn eigen Plezier, zonder Doel. Mijn vader stuurde mij ‘s avonds deze foto terug, met de tekst: ‘in het bronzen avondlicht’.

huisje-in-de-duinen-2

Ik had jaren geleden, toen zij hun ‘huisje in de duinen’ in Frankrijk kochten, deze kaart voor hem gemaakt.

Toen ik zijn bericht ontving, was ik de plas net opgevaren om het bronzen avondlicht te vangen. Om te jagen op Schoonheid, in plaats van Status (en ik maakte er géén foto van als status update…) en stuurde hem mijn bronzen avondlicht retour en kreeg het geluk van het samen delen op de koop toe (gratis en voor niks)

Ik had mijn dag niet béter kunnen besteden. Ik had mijn dag niet méér kunnen verdienen als ik het de hele dag had besteed aan werk en productiviteit. De waarde, de wérkelijke waarde ligt in de connectie en in creatie. Kunst zet aan tot levenskunst én tot productiviteit vanuit Plezier, niet vanuit streven. En dát is precies hoe ik wil léven.

Wat is jouw huisje in de duinen?

Liefs

Lou.

P.S. Op dinsdag 26 september start de Bonus voor ‘mijn’ B-School Backstagers van 2017. De Money, Meaning & Miracles C(r)ash Course. Die gaat ook over wérkelijke waarde & rijkdom en écht succes. En als je in overeenstemming werkt met je éigen waarde (eigenwaarde), miracles happen. Ik ga deze e-course ook aanbieden aan andere geïnteresseerden. Mocht jij daar interesse in hebben dan kun je dat HIER aangeven. Informatie volgt binnenkort.

ONTVANG GRATIS 2 MINI VIDEO COURSES EN 100 KAMPVUURLESSEN VOOR EEN LEVEN OP JE BLOTE VOETEN, WILD & COMPLETELY FREE

Neem contact op

We zijn even offline. Laat je bericht achter en je ontvangt zo spoedig mogelijk bericht terug!

Kun je er niets van maken? Creëer een nieuwe. captcha txt